Brug Google sites i undervisningen.

Google Sites er et lidt overset værktøj efter min mening, det har masser af potentiale til at skabe ramme om nogle gode undervisningsforløb.

I dette indlæg vil jeg komme med nogle bud på hvordan du kan bruge det i din undervisning.

Men først! Hvad er Google sites???

Google sites er en simpel, nem og gratis app til at lave hjemmesider med. Alle der har en Google konto, uanset om det er en skolekonto eller ej, har adgang til Google sites.

Du kan finde startsiden her https://sites.google.com/ 

I denne slide gennemgår jeg de meste grundlæggende funktioner i Google sites.

Du kan også finde en lidt mere udførelig guide her på engelsk

 

Hvordan bruger jeg det så i min undervisning? Jeg kommer her med 3 bud på hvordan du kan bruge Google Sites i din undervisning.

Lav en blog

Det oplagte er at bruge det til at lave en blog.

En blog er sådan set bare en hjemmeside hvor man kan skrive sin tanker og meninger ned og på den måde få dem ud til andre. Der er mange forskellige typer blogs og nogen af dem er så store at skribenterne lever af det.

Lave en blog kan være en god motivation til at få eleverne til at skrive noget mere.

Den kan også bruges til at få eleverne til at reflektere over deres egen læring efter et undervisningsforløb forløb.

Alle mine elever har en blog som de bruger til at reflektere over deres egen læring efter et forløb. Oplever her at efter de er kommet i gang, er der flere der spørgere om de må skrive om andre ting og det må de selvfølgelig gerne. Så det har været en god måde at få vores elever til at arbejde mere skriftligt og så syntes de endda det er sjovt.

Der findes masser af gratis blog byggere på nettet, hvor den mest populære er WordPress som også Skoletubes Skoleblogs er bygget på og de er alle ret fine. Men vi er alligevel endt med at kun bruge Google Sites, da jeg oplever at mine elever er meget hurtigere selvstændige i brugen af sites. Det er nok pga. den simple opbygning og Googles “point and shoot” tilgang, altså du skal ikke ind i en masse menuer for at skrive et indlæg. Du trykker bare der hvor du vil skrive og så skriver du.

 

Saml klassens gruppearbejde

En af de ting der gør Google sites særlig er dele funktionen som er i alle GSFU (Google Suite for Education) apps. Dvs. at du kan oprette en side og så dele den med andre så de kan redigere i den.

Det bruger jeg til at samle klassens arbejde, hvis de har været delt op i grupper

Jeg kom på det da jeg havde en udfordring i, at når eleverne arbejde med forskellige emner i klassen fik alle ikke del i arbejdet. Min løsning var at så fremlagde de for hinanden, men inderst inde var jeg godt klar over at det kun var en lille procentdel der faktisk lyttede og forstod hvad de andre sagde, nok en endnu mindre procent del der kunne huske det efterfølgende. Så ikke en super løsning, hvilket nagede mig en del og gjorde at jeg droppede den måde at arbejde på i et stykke tid.

Men med Google Sites delingfunktion har jeg fundet en metode der godt kan retfærdiggøre denne arbejdsmetode igen. Når de arbejder i grupper med hvert sit delemne opretter jeg en Google Site hvor de får tildelt en side, jeg navngiver gerne siderne efter emnerne. Jeg deler derefter redigeringrettighederne med alle eleverne i klassen. Så har hver gruppe en side hvor de skal ligge alt deres arbejde ind. På den måde er det hele samlet og tilgængelig for alle, der er også nemt at finde frem igen, hvis man fx står og skal bruge noget til prøverne. På den måde er det ikke kun sine egne ting man har gavn af, men hele klassens arbejde.

Se et eksempel på sådan en side her hvor vi arbejdede med de 7 dødssynder.

Sådan ser elevernes redigerings version ud.

 

Elevernes egen materialesamling

Det er super nemt at indsætte sine google docs, slides og sheets direkte ind på siden. Man kan også lynhurtigt sætte youtube videoer ind. Det giver en mulighed for at eleverne nemt kan lave deres egen materialesamling til de forskellige fag. Fx i matematik har alle mine elever hver deres google site, hvor de så har egne noter, youtube videoer og hvad ellers de synes er relevant i forhold til matematik. På den måde skal de ikke lede i et rodet drev eller søge youtube igennem for den der video de så for et halvt år siden. Det hele ligger på deres side som er nemt tilgængelig.

Især efter de ikke må Google til prøverne, har den samling virkelig fået sin berettigelse. Man må godt få godkendt hjemmesider i forvejen af sin leder og der er ingenting i vejen for at deres side ikke kan blive godkendt, sådan som det ser ud lige nu. (Februar 2018)

 

Det var mine bud på at bruge Google Sites i undervisning. Har du en god idé til hvordan Google Sites kan bruges, så smid gerne en kommentar. 🙂

Facebook Comments