En ny generation af præsentationsprogrammer er begyndt at dukke op, jeg har kigget på 2 af dem.
Microsoft, faderen til Powepoint, nok det mest (mis)brugte præsentationsprogram nogensinde, har lavet et nyt program der hedder Sway.
Adobe er også kommet på banen med et program der hedder Slate.
Fælles for de to er, at man lynhurtigt og næsten idiotsikkert kan lave en super flot præsentation. De er også online og gratis.
Jeg startede med Sway. I forhold til Powerpoint har man ikke nær så mange muligheder for at sætte sit præg på designet, til gengæld er det super nemt at komme igang.
I højre side er der en menu, med forskellige funktioner man kan ligge ind på sin præsentation, som fx. tekst, billeder, videoer og diagrammer. Man smider dem ind som en boks og herefter kan man redigere det til i boksen, det er meget intuitivt og simpelt at bruge.
Der er masser af muligheder for at arbejde med designet. Der er en mange forudbestemte designs som man kan vælge, disse designs kan man også selv tilpasse, hvis de ikke er helt som man vil have det.
Man kan vælge om sin præsentation skal køre lodret, vandret eller i slides, som man er vant til fra fx. Powerpoint. Det er en fin funktion som giver mulighed for at bruge Sway til mange typer præsentationer.
En af de interessante ting ved Sway, er integrationen af Twitter, man kan simpelthen importere sine tweets direkte ind i præsentationene. Det er en sjov lille funktion, som jeg ikke har set før. Men det giver god mening, da sociale medier er med til at definere hvem vi er i dag.
Jeg brugte 5 minutter på en præsentation om mig selv i sway, den kom til at se sådan her ud: Præsentation af ianstenz.dk
Se her for en hurtig video gennemgang af Sway.
I Adobe Slate bestemmer man meget lidt over designet Der er 11 designs at vælge i mellem og dem kan man ikke redesigne.
Det fungere over samme kasse tænkning som Sway. Man har et lodret stykke hvor man så kan tilføje en ny kasse via et lille plus forneden. Her kan man vælge imellem foto, tekst, link og så noget foto lir. Der er ikke andre valgmuligheder. Når man er inde i de enkle kan man selvfølgelig også redigere i det en smule.
Og det er faktisk de muligheder man har, programmet sørger så selv for, at gøre det lækkert, at se på via diverse effekter.
Jeg brugte 5 minutter på en præsentation om mig selv i Slate, den kom til at se sådan her ud: Præsentation af ianstenz.dk
Se her for en hurtig video gennemgang af Slate.
Jeg har ikke prøvet noget af det her af med elever endnu. Slate er god fordi den er totalt idiotsikker, det er umuligt at lave noget der ikke bliver flot. Men tænker lidt at 20 præsentationer i Slate bliver noget ensformigt at kigge på.
Jeg hælder derfor mest til Sway og det bliver nok den der skal prøves af i klasseværelset. Det er stadig nemt at lave noget lækkert, men man kan bestemme noget mere over designet, så der bliver lagt lidt mere op til eleverne egnen kreativitet. Så er der jo også en læring i at vælge det rigtige format til ens produkt og der har Sway trods alt nogle muligheder, så man kan gennemskue om eleven har tænkt over det.
Uanset hvad så syntes jeg det er fedt med de her nye præsentationsprogrammer, selvom jeg de sidste par år har opfordret mine elever til at bruge andet end powerpoint, eller hvert fald tænke over deres powerpoint, så sniger der sig altid en standard powerpoint præsentation ind. Så det er fedt med noget nyt blod, så er det bare spændende hvornår jeg bliver træt af dem. 🙂
Og husk! Du behøves ikke at være ekspert for at præsentere det for dine elever, de skal nok selv finde ud af hvordan det virker, hvis du lader dem lege med det.