Forestil dig en undervisningstime hvor samtlige dine elever knokler med et projekt, hele klasseværelset summer af energi og der ikke en eneste der ikke er i fuld gang med noget. Går du over og snakker med en af dem, og det er ligegyldigt hvem du vælger, er det næsten umuligt at komme væk igen, for de har så meget at fortælle og de kan forklare dig hver eneste lille detalje om deres projekt og de gør det med en passion der nærmest gør dig høj.
Det scenarie er lidt en utopi for lærer, det har det hvert fald været for mig, der er altid nogen der ikke synes det er spændende det man laver. Men det er altså ikke helt uopnåeligt, eleverne skal bare selv have lov til at bestemme hvad de skal lave.
Hver fredag på vores skole får vores 8.-9. årgangs elever selv lov til at bestemme hvad de vil lave, så længe de kan dokumentere at de bliver klogere eller dygtigere.
Det kaldes Genius Hour og er et amerikansk koncept som er inspireret af Googles 20% regel. Som går ud på at deres ingeniører får 20% af deres arbejdstid til at arbejde med et projekt de selv mener vil være godt for Google, altså de får frie hænder 20% af deres arbejdstid. Google gør det for at styrke ingeniørernes passion og skabe mere innovative projekter. Det er der for eksembel kommet Gmail ud af, som de fleste hvis kender ret godt.
Google erfarede dog for at projekterne skulle blive en realitet, blev de nødt til at skabe nogle regler omkring de 20%, som at ingeniørerne skulle vise deres fremgang løbende og have en formodet deadline på projektet osv.
Det koncept er der nogle lærer der har taget til sig, så de har simpelthen ladet deres elever få frie hænder i et bestemt tidsrum om ugen, med det mål at styrke elevernes passion og innovation. Det kalder de Genius Hour.
Vi startede Genius Hour projektet for 7. og 8. årgang lige efter påsken sidste skoleår. Vi tog Googles erfaringer til os og lavede derfor nogle rammer omkring elevernes projekter. Vi var også forberedte på at der ville være en startfase som ville være svært for eleverne, man skal huske at de jo aldrig nogensinde før har selv fået lov til at bestemme så meget i undervisningen og da de har gået i skole i 9 år, er de rigtige gode til at gå i skole.
Derfor startede vi med at få dem til at brainstorme tre punkter:
Den brainstorm gør at vi har noget at vejlede ud fra, hvis nu de selv syntes det er svært at finde et projekt i starten og det er der nogen der syntes.
Herefter skaber vi nogle rammer om deres projekt, den beskrivelse skal de udfylde for hvert projekt de laver
Når eleverne har udfyldt arket, undtagen det sidste punkt, så skal de have det godkendt hos mig eller min kollega. Her kan vi pointere hvis der er nogle udfordringer de måske ikke lige har tænkt over.
Herefter er vores rolle som lærer at vejlede dem det vi kan og evt. hjælpe dem med at skaffe materialer, hvis de har brug for det.
I starten viste det sig at der var en gruppe elever der havde svært ved at finde ud af hvad de skulle lave, det var lidt som om de ikke helt troede på at de selv måtte bestemme. Vi vejledte dem ud fra deres brainstorm og gav dem plads til at starte et nyt projekt, hvis de gik døde i det vi havde vejledt dem frem til, eller de kom på en bedre idé.
Ellers er reglerne ret simpel: Man skal gøre sit projekt færdigt, før man starter et nyt og man skal forsøge at holde sin deadline.
Det er der kommet hav af projekter ud af.
Foreksembel:
- lær kinesisk
- byg en drone
- perfektioner kage bagning
- kan man styrke reflekser via computerspil?
- cykel på ethjulet cykel
- lav træningsprogram og mål forbedring
- Skab musik på computeren
- lær noder
- arbejd med græsk mytologi
- lave wearables
- perfektioner forskellige maleteknikker
- Paradise hotel bag kulisserne
- vulkaner
- byg dit eget computerbord
- vejrsystemer
Variationen er enorm og det er vildt spændende at følge med i som lærer.
Den passion, fordybelse og kreativitet eleverne ligger i deres projekter er imponerende og det er virkelig nogle gode timer at være en del af. Ude på vores skole er vi vist ret enige om det både er elevernes og lærernes ynglings timer.
Jamen det har vi da ikke tid til og da slet ikke i udskolingen. Hos os har vi taget os tid til det, vi bruger ca. 3 lektioner hver fredag på det, så vi er heller ikke oppe på de famøse 20%, men vi har simpelthen ikke kunne finde flere timer, selvom vi gerne ville.
De 3 timer er dog det hele værd, foruden at eleverne arbejder med deres passion og kreative evner, så er der også ofte noget fagligt i deres projekter, men de føler ikke selv det er fagligt da interessen er så stor at de bare knokler derudaf. Fx har drone drengene været i gang med noget ret langhåret fysik, selv for mig, for at finde ud af hvor meget der skal til før den kan flyve med kontrol boardet og batteri om bord, men de føler tydeligvis ikke at det er kedeligt og nørdet da det hele handler om at få den til at flyve og ikke fysikken, det er bare bonus, for mig.
Vi oplever også at de bliver meget bedre til at fejle og forsøge igen. Det er tydeligt at når det er deres eget projekt er det ikke så farligt at fejle, for det handler ikke om at imponere os eller forældre, der er ingen krav om at det er prøveforberedende og det har betydning for resten af deres liv osv. det handler simpelthen bare om at det skal lykkes.
De ting vi ser nu er at Genius Hour smitter af i resten af undervisningen, vi ser elever der har nemmere ved at fejle og prøve igen, vi ser også en mere og mere kreativ tilgang til løsninger på problemstillinger i undervisningen og vi ser mere selvstændighed i deres generelle arbejde.
Så om man har tid til det? Tjaa forstår faktisk ikke, at der er nogen der har tid til at lade være.